Co jeść w pracy

0
2298

Zgrabna i szczupła sylwetka, oraz dobry stan zdrowia, aż do późnych lat starości, jest to marzenie większości z nas. Aby zamierzenia te stały się rzeczywistością, same marzenia o nich nie wystarczą. Dobry stan zdrowia, oraz sprawne ciało wymagają od nas wprowadzenia kilku, istotnych zmian w codziennym życiu. Jeśli poza pracą, nasz styl życia do złudzenia przypomina tryb leniwego kanapowca, dla którego jedynym sportem jest przełączanie kanałów telewizyjnych, czas to stanowczo zmienić.

Odpowiednia ilość codziennej aktywności fizycznej jest konieczna, do zachowania zdrowia oraz pięknego ciała. Już regularne spacery potrafią korzystnie wpłynąć na poprawę naszej kondycji. Poza uprawianiem sportu, musimy się również przyjrzeć naszemu sposobowi odżywiania. Tutaj również, nie musimy od razu biec do profesjonalnego dietetyka, aby ułożył nam spersonalizowaną dietę. Wystarczy poczynić na początku małe zmiany w jadłospisie.

Ograniczyć spożywanie cukru, zwiększyć ilość owoców i warzyw w diecie, a na pozytywne zmiany w naszym organizmie, nie będziemy musieli długo czekać. Wiele osób, na początku swojej walki o poprawę zdrowia, zadaje sobie pytanie, co jeść w pracy? Osoby aktywnie pracujące, mimo tego że większość czasu spędzają poza domem, również z dużym powodzeniem mogą zadbać o zdrową dietę, przynosząc bądź przygotowując posiłki w miejscu pracy.

W większość firm, pracownicy mają do dyspozycji kuchnie pracowniczą, z podstawowymi sprzętami umożliwiającymi przygotowanie własnych posiłków. Zgodnie z przepisami w firmach, w których podczas jednej zmiany pracuje więcej niż dwudziestu pracowników, pracodawca musi zapewnić oddzielne pomieszczenie do spożywania i organizacji posiłków. Rodzaj zabieranego do miejsca pracy pożywienia, musi być dostosowany do rodzaju wykonywanej pracy, czasu przerw oraz możliwości organizacyjnych.

Inaczej będzie wyglądało menu pani pracującej w biurze, a inaczej pracownika na budowie. Jednak w każdym z tych przypadków, przy odrobinie dobrej chęci i organizacji, będziemy w stanie spożyć zdrowy i dobrze skomponowany posiłek. W ostatnich czasach bardzo dużym powodzeniem, wśród pracowników stały się różnych rozmiarów, oraz kształtów plastikowe pojemniki z przegródkami. Przygotowanie posiłków w tych pojemnikach, pozwala nam korzystać z szerokiego wachlarza różnorodnych produktów, bez obawy o ich wysypanie się bądź wylanie. Idealnie zmieścimy w nich standardową kanapkę, jak i ciekawe sałatki, oraz makarony z dodatkami.

co jeść

Całkiem zdrowym i odżywczym pomysłem na posiłki w pracy są koktajle, oraz gęste smoothie. W tym przypadku, tylko własna wyobraźnia może nam stawiać ograniczenia w komponowaniu ich smaków oraz aromatów. Znakomicie do przygotowania koktajli sprawdzą się owoce oraz warzywa. Jedne z drugimi możemy łączyć w ciekawe kompozycje, a aby dodać im walorów odżywczych możemy wzbogacić je o dodanie orzechów czy jogurtu naturalnego.

Producenci urządzeń do sporządzania koktajli oraz smoothie, do swych produktów coraz częściej dodają wygodne pojemniki, do transportowania przygotowanych już koktajli. Są one tak zabezpieczone, abyśmy mogli spokojnie wziąć je ze sobą w drogę, bez obawy o to, że rozleją nam się w torbie i narobią bałaganu. Taki koktajl z powodzeniem zastąpi nam w pracy jeden z posiłków. Kolejnym często chętnie wybieranym produktem do naszego codziennego menu są różnego rodzaju placuszki.

Możemy je zrobić z cukinii, dyni, kaszy gryczanej czy tez bananów. Ich zaletą, jest to że smakują zarówno dobrze na zimno jak i ciepło, szybko uda nam się je podgrzać w kuchni pracowniczej, a co najważniejsze dostarczą nam dużą ilość energii i zaspokoją głód na kilka godzin. Dobrym pomysłem na posiłki w pracy, są również pocięte w słupki warzywa i owoce. Możemy je podjadać bez obaw o dodatkowe kilogramy, nie trzeba ich podgrzewać, a dzięki dużej zawartości błonnika, doskonale radzą sobie z burczeniem w brzuchu.

smoothie

Ciekawą opcją na posiłek w pracy, są także tortille, wybierajmy te z mąki pełnoziarnistej. Okrągły placek tortilli posmarujmy ulubionym serkiem bądź pastą, do środka tortilli możemy włożyć praktycznie wszystko to co przypadnie nam do gustu, zarówno tortilla z samymi warzywami jak i z kurczakiem czy łososiem, będzie dobrym wyborem na zdrowy i sycący obiad w pracy. Sporą część swojego życia spędzamy w miejscu zatrudnienia, warto jest zadbać aby i to miejsce było przyjazne dla naszego zdrowia.

Poza dobrą atmosferą w firmie zadbajmy jeszcze o dobre posiłki, które korzystnie wpłyną na nasz stan zdrowia, a może i zaintrygują innych współpracowników do zmiany swojego menu na zdrowsze.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here